Ježek bělobřichý jako exotický domácí mazlíček

Je neuvěřitelně roztomilý a také (ještě stále) velmi neobvyklý. Je jediným druhem ježka, kterého lze chovat jako domácího mazlíčka. A také je trochu náročný a rozhodně se nejedná o zvíře, ze kterého si uděláte snadno nejlepšího kamaráda, který vás bude zbožňovat. Co dalšího byste o chovu ježků bělobřichých měli vědět, než si tuto kupu bodlinek pořídíte?

jezek-belobrichy

1. Vzhled ježků bělobřichých

Někde je tento druh nazýván jako africký trpasličí ježek, vžilo se však spíše označení “ježek bělobřichý”. Od ostatních druhů ježků se liší tím, že se neukládá k zimnímu spánku a na zadních packách má jen čtyři prsty místo obvyklých pěti. Poznáte jej podle bílého bříška a různobarevných bodlin dlouhých zhruba 1,5 až 2 cm. 

2. Chování a socializace

Ježci jsou samotáři, a tak je nejlepší chovat je jednotlivě. Největší aktivitu vyvíjejí ve večerních hodinách, takže o kontakt s nimi nepřijdete vinou pracovní doby. Ačkoliv bodliny trochu odrazují od manipulace, nebojte se. Nechte ježka, aby si na kontakt s vámi pomalu zvykal, přistupujte k němu jemně a opatrně. V případě pocitu ohrožení se schoulí do klubíčka a vystaví své bodliny jako štít, ale nezaútočí na vás.

3. Terárium a prostředí

Ježci k životu potřebují teplo, ideální teplota je pro ně 2227 °C. Z toho důvodu pro jejich chov nejsou vhodné klece, které nechrání před průvanem. Místo toho zvolte terárium nebo plastový box s dobrým odvětráváním. Protože jde o noční tvory, potřebují se mít během dne kde schovat, takže mu nezapomeňte pořídit domeček a odpočívadlo. Vhodným stelivem budou bezprašné hobliny nebo písek. 

4. Výživa a stravování

Ježci jsou hmyzožravci, takže ocení cvrčky, moučné červy i žížaly. Vedle toho jim můžete nabídnout komerční krmivo pro ježky, případně kvalitní granule pro kočky. Ocení i vajíčka a občas mu můžete přilepšit malým množstvím ovoce. Samozřejmostí je dostatečný přísun pitné vody. 

Klíčové informace

Hmotnost

300–⁠700 g

Délka života

46 let

Zbarvení

bílé břicho, bodliny jsou hnědé až šedé

Povaha

mírná, zvídavá, plachá