Jak naučit chodit psa čůrat ven?

Výcvik psa je důležitou součástí jeho výchovy. Mezi základní zvyky, které jsou důležité pro snadnější soužití s psem, patří naučit ho chodit čůrat ven. Pokud začnete se výcvikem co nejdříve, usnadníte si a svému psu život.

Je vhodné naučit štěně čůrat venku co nejdříve, ideálně hned od začátku. Výsledky výcviku jsou závislé na trpělivosti majitele a vlastnostech konkrétního plemene. Je důležité začít s výcvikem okamžitě po příchodu štěněte domů.

Základem výchovy psa je naučit ho, kde a jak čůrat. Abychom toho dosáhli, musíme postupovat systematicky a trpělivě. Důležitý je nácvik, trpělivost a pochvala ve formě pamlsku pro psa za každý malý pokrok.

Začněte tím, že si vyberete vhodné místo venku, kde chcete psa učit čůrat. To by mělo být ideálně stejné místo pokaždé, abyste psa naučili určitou rutinu. Zvolte si také signál pro čůrání, jako například slovo "čůrej" nebo "vyčůrat", který budete používat pokaždé, když si všimnete, že pes potřebuje čůrat.

jak naučit psa čůrat venku

Každý den po jídle, spaní, hraní nebo jakékoli jiné aktivitě, která může způsobit nutkání čůrat, vezměte psa ven na vybrané místo a použijte signál pro čůrání. Pokud pes nečůrá po několika minutách, vraťte se s ním zpět do domu. Pokud začne čůrat venku, pochvalte ho a odměňte pamlskem nebo hrou. Je důležité psa vždy chválit a odměňovat, když čůrá venku, aby si vytvořil pozitivní asociace s touto činností.

Pokud se Váš pes omylem vyčůrá uvnitř domu, nezlobte se na něj. Namísto toho ho okamžitě vezměte ven a zkuste to znovu. Postupně zvyšujte dobu, kterou pes tráví venku, ať se může pořádně vyčurat. Pokud se pes naučí čůrat venku pravidelně, bude to pro něj i pro Vás mnohem pohodlnější.

Všimněte si, že učení psa, aby čůral venku, vyžaduje trpělivost a důslednost. Některým psům to může trvat déle, než se naučí, ale s tréninkem a pozitivním přístupem se to určitě podaří. Pokud máte stále problémy, může být užitečné obrátit se na profesionálního trenéra psů, který Vám pomůže vyřešit problémy s výchovou vašeho psa.

Obecně by měl být pejsek schopen naučit se chodit ven na toaletu v pěti až šesti měsících. Nicméně každý pes je individuální a některé zvířata se učí rychleji než jiné. Důležité je pejska dostatečně trénovat, být trpělivý, laskavý a odměňovat ho. Pokud budete postupovat tímto způsobem, můžete být překvapeni, jak rychle se váš mazlíček naučí chodit ven na toaletu. Držíme vám palce, aby vaši psi přinášeli jen radost a štěstí a vy mohli užívat společného času se svými nejlepšími kamarády.