Jak na očkování králíků (a je vůbec potřeba)?

Králíčka chováte v bezpečí svého bytu, jiné domácí mazlíčky nemáte a králičí návštěvy k vám taky nechodí. Tak proč vlastně svého kamaráda trápit očkováním? Pokud máte podobný pohled na věc, vysvětlíme vám, proč je i pro domácí králíky vakcinace nezbytná a kdy se na ni vydat. 

ockovani-kraliku

Proč je očkování králíků důležité?

V našich končinách se králíci očkují především proti dvěma onemocněním – králičímu moru a myxomatóze. Obě nemoci, jak si řekneme dále, jsou velmi závažné, často smrtelné, a obě se navíc mohou přenášet hmyzem. Tedy způsobem, kterému nezabráníte ani v domácích podmínkách. Očkování je tudíž důležité nejen pro venkovní králíky na chov, ale i ty zakrslé. 

Očkování králíků, která neopomíjejte

Pojďme si blíže představit onemocnění, proti kterým svého králíka můžete naočkovat. 

Králičí mor

Jde o virové, vysoce nakažlivé a celosvětově rozšířené onemocnění. Přenáší se kontaktem s nemocným zvířetem, infikovaným krmivem či vodou nebo bodným hmyzem. Projevuje se křečemi, krvácením či otokem očí, protože ale nemoc postihuje vnitřní orgány, zpočátku si nemusíte vůbec ničeho všimnout. Průběh bývá velmi rychlý (inkubační doba se pohybuje od 1 do 3 dnů) a bohužel pro králíky většinou končí tragicky.

Myxomatóza

K virovým onemocněním patří i myxomatóza, která má opět velmi rychlý průběh a vysokou úmrtnost. Šíří se převážně bodavým hmyzem (především blechami a komáry) a její hlavní sezóna tak nastává především v letních měsících. K přenosu však může dojít i kontaktem mezi nemocnými zvířaty. Myxomatóza se projevuje otokem a zarudnutím očí, výtokem z očí či nosu, apatií nebo horečkou. 

Pasteurelóza

Očkovat svého králíka můžete i proti bakteriálnímu onemocnění zvanému pasteurelóza, ačkoliv běžněji se k němu chovatelé uchylují v případě velkochovů. Nemoc napadá horní dýchací cesty a projevuje se výtokem z nosu nebo kýcháním. Může se ale šířit a způsobovat také výtok z očí. Nebezpečí onemocnění spočívá i v tom, že příznaky mohou být dlouho nenápadné. Je možné jej léčit antibiotiky, ale pasteurelóza se bohužel ráda vrací. K přenosu dochází kontaktem nebo vdechováním kontaminovaného vzduchu a důvodem k očkování může být i možný přenos na člověka

ockovani-kraliku-2

Kdy je pravý čas na očkování?

Nejčastěji se očkování provádí od 10. týdne věku králíka, v případě rizika je možné začít i o pár týdnů dříve. Důležité je pak myslet na přeočkování po 6, respektive 12 měsících. 

Rizika očkování a nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky jsou při očkování králíků velmi ojedinělé, a pokud jej veterinář nevyhodnotí jako riziko pro vašeho mazlíčka, určitě se jej obávat nemusíte. Objevit se výjimečně může zvýšená teplota, únava, případně malá bulka v místě vpichu. Vše by však mělo během několika dní odeznít.