Inspirace na vánoční cukroví pro psy

Vánoční cukroví pro psy

Posloucháte koledy, díváte se společně na pohádky v televizi a celkově prožíváte pohodu a klid adventu. Typická vůně skořice a vanilky, které se vždy linou z kuchyně, bývají nedílnou součástí vánoční atmosféry.

Cukroví, které se peče na Vánoce, je jedním z mnoha symbolů Vánoc. Každý nejradši chodí ještě před Štědrým dnem a mlsá vánoční cukroví. Jenže pro naše čtyřnohé miláčky není naše typické cukroví zcela vhodné. Hlavně tedy pro jejich zažívání. Všeobecně se nedoporučuje podávat potraviny určené pro lidský organismus psům.

Čokoláda a kakao

Nejčastější ingrediencí, která se u pečení vánočního cukroví využívá je kakao. To se však řadí mezi jedovaté přísady, zejména kvůli tomu, že obsahují theobromin (hořký alkaloid), který zvířecímu organismu moc neprospívá. Požití čokolády může psům způsobit různé zažívací potíže, problémy s nadváhou, cukrovku nebo může docházet až k závažným onemocněním srdeční soustavy.

cukrovi-pro-psy-cokolada-

Ani ostatní druhy cukroví, jako jsou velmi oblíbené vanilkové rohlíčky, perníčky, rumové kuličky, pracny, vosí hnízda, linecké cukroví slepené marmeládou, pusinky, strojkové cukroví, kokosky a mnoho dalšího, nejsou vhodné.

Existuje však možnost připravit vánoční mlsání i přímo pro psy, které jejich zažívacímu traktu neublíží, a navíc si i velmi pochutnají. I tyto pamlsky je však vhodné podávat v přiměřeném množství, abychom psům nezpůsobovali zbytečné potíže například s nadváhou.

Vánoční cukroví pro psy

V České republice vzniklo už pár cukráren, kde se specializují na výrobu těchto dobrot pouze pro psy. Různé pamlsky z masa, dorty, křupavé sušenky, dezerty apod. Najdete je například v Liberci nebo v Praze. Navíc do svých nabídek přidali i někteří pekaři i vánoční cukroví, pupcakes, brownies, muffiny, donuty a k tomu si můžete vybrat i z nabídky různých hamburgerů nebo dokonce sushi.

Domácí příprava vánočního cukroví

Ne všichni chtějí nakupovat ve specializovaných prodejnách a rozhodnou se připravit vánoční mlsání pro pejsky přímo doma. Není to nijak složité, jen si musíte nejdříve uvědomit, co vše pes nesmí, a to z receptury zcela vyřadit a co naopak bude velmi prospěšné pro psí organismus.

Navíc domácí příprava cukroví nabízí přidanou hodnotu v tom, že víte, co váš mazlík jí. Pamlsky tak neobsahují škodlivé složky jako jsou konzervanty, barvivo nebo sůl a cukr. A ještě k tomu vychází finančně výhodněji oproti nákupu ve specializované výrobně.

Zakázané ingredience pro psy

  • Čokoláda
  • Rozinky
  • Cukr
  • Koření
  • Ořechy

Doporučování ingredience pro psy

  • Kukuřičná mouka
  • Pšeničná mouka
  • Rýžová mouka
  • Ovesné vločky
  • Brusinky a ostatní ovoce
  • Maso

Recepty na cukroví z masa

I pro psí mazlíčky se dá na internetu najít spoustu nápadů k přípravě vánočního cukroví. Nejčastější a možná i nejchutnější cukroví se připravuje právě z masa. Sušenky psům nabízejte vždy až za studena. Porci přizpůsobte velikosti vašeho mazlíčka.

1. Masové sušenky

Můžete připravit jak z hovězího, tak i z vepřového masa. Přidáte vajíčko, kukuřičnou mouku (můžete nahradit pšeničnou i rýžovou moukou), ovesné vločky, brusinky nebo nastrouhanou mrkev, popřípadě jablko. To vše se rozmixuje na vláčné těsto. Těsto se rozválí, vykrájí se tvary sušenek a upeče v troubě. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte 20 minut.

Pokud se vám nechce či nestíháte péct - máme pro vás praktické řešení v podobě kvalitních sušenek pro psy od renomovaných výrobců.

cukrovi-pro-psy-maso-

2. Rybí sušenky

Pamlsek, který se hodí na přípravu vánočního cukroví. Připravuje se z předem vykostěného rybího masa. (Kapr, losos, filé). Maso se rozmixuje s moukou. Pokud je těsto řídké, stačí přidat více mouky. Pokud se rozsypává, přidejte trochu vody. Navíc se může přidat i několik lžic rybího tuku. Těsto se musí pořádně vypracovat, rozválet asi na výšku 0,5 cm a poté zase vykrájet příslušné tvary. Můžou být tematicky ve tvaru rybičky. Pečou se v troubě na 170 °C kolem 20 minut.

3. Sušenky z masové konzervy

Dejte pozor při výběru masové konzervy tak, aby obsahovala opravdu maso. Ne vždy to tak bohužel bývá. Kvalitní masové konzervy pro psa obsahují 100% masa. Libovolné maso pak z konzervy se smíchá s moukou a vajíčkem. Těsto se vypracuje a vyválí. Vykrojí se sušenky, které se opět upečou v troubě.

4. Játrové cukroví

Tento recept je velmi vhodný i pro pejsky, kteří trpí cukrovkou. Připravte si buď vepřové nebo kuřecí játra, celozrnnou mouku a vejce. Játra se rozmixují na hladkou konzistenci, přidají se rozšlehaná vejce a mouka. Pečlivě smíchaná směs se naleje na plech s pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte asi 25 minut. Upečené teplé těsto se rozkrájí na menší porce, které se po vychladnutí můžou podávat. Do játrového cukroví se dá navíc přidat před upečením česnek a majoránka. Je však dobré vědět, zda vašemu pejskovi tyto ingredience nevadí.

5. Játrové perníčky

V tomto receptu se zpracuje kompletně celé vejce i se skořápkou. Hovězí játra se rozmixují na jemnou konzistenci, přidá se celé vejce, ovesné vločky a celozrnná mouka. Směs se musí pořádně rozmíchat a poté se plní formičky, které se upečou v troubě na 180 °C asi 25 minut.

6. Kuřecí placky

Kuřecí játra, ovesné vločky, vejce, majoránka a česnek se rozmixují do jemné konzistence, naplní se do předem připravených forem. Ty se dají na plech a pečou se v troubě na 200 °C 20 minut.

7. Tyčinky z vývaru

Vývar pro psy se připravuje zásadně bez přídavku koření. Může být se zeleninou a masem. Do připraveného vývaru se přidá vepřové sádlo. Poté se ohřátý vývar naleje na směs z celozrnné mouky a ovesných vloček. Těsto zpracujte pomocí hnětacího stroje nebo ručně na takovou konzistenci, aby se dalo umístit na plech s pečícím papírem. Na plechu plát těsta rozkrájejte na tyčinky a nechte upéct. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte zhruba 25 minut.

A když dojde cukroví - mohou se hodit prakticky balené kapsičky či vaničky pro psy.

Recepty na cukroví ze zeleniny

Nejen maso, ale i zelenina je velmi důležitá v jídelníčku psa. I zeleninové pamlsky psi nadšeně ocení.

Ideální druhy zeleniny jsou například vařené:

  • Batáty
  • Fazolky zelené
  • Brokolice
  • Dýně

cukrovi-pro-psy-dyne-

1. Kolečka z mrkve

Na tento recept si připravíte mrkev, celozrnnou mouku, vejce a rostlinný olej. Nastrouhanou mrkev přidáte do smíchaného oleje s vajíčkem. Postupně budete přidávat mouku a vypracujete těsto. Může se přidat trochu vody. Těsto se vyválí na placku s výškou 0,5 cm a vykrájí se z ní kolečka. Na plechu s pečícím papírem se pak kolečka upečou v troubě na 180 °C asi 20 minut.

2. Pamlsky z kořenové zeleniny

Tyto pamlsky jsou připraven z mrkve, petržele, vajíčka, tvrdého tvarohu a kukuřičné mouky. Do nastrouhané mrkve a petržele se přidá rozšlehané vajíčko a tvaroh. Těsto se musí perfektně propracovat. Vyválí se na placku, která by neměla přesahovat 0,5 cm. Spíše se doporučuje udělat tenčí. Z placky se pak speciálním vykrajovátkem ve tvaru kostičky můžou vykrájet tvary, které se přesunou na plech s pečícím papírem. Pečou se v troubě na 180 °C asi 25 minut. 

Recepty na cukroví z ovoce

1. Placky z banánu

Směs na pečení se připraví z celozrnných vloček, vajíčka, odtučněného mléka, medu a rozmixovaných banánů. Na vále se těsto musí zpracovat tak, aby šlo rozválet na placku. Z placky se vykrojí libovolné tvary, které se dají na plech s pečícím papírem. Peče se v troubě na 150 °C 30 minut.

Skladování pamlsků - cukroví

Pejsci rádi loudí právě to, co jí jeho páníček. Abyste tomu předešli, je dobré mu ukázat, kde je umístěna právě jeho lahodná odměna. Dóza s pamlsky by tedy měla být umístěna vždy na jednom konkrétním místě, kam se pro ně budete vždy vracet. Pes pak pochopí, že jeho dobroty jsou jinde než u stolu s vánočním cukrovím pro vás. 

Skladování masových sušenek

Rozdělte sušenky do pytlíku a uložte do mrazáku. Venku do uzavíratelné skleněné dózy dejte jen pár kousků, které budete mít hned k dispozici. Jakmile začnou sušenky ze skleněné dózy mizet, stačí vyndat jednu porci z mrazáku a sklenici doplnit. Masové sušenky tak budete mít stále čerstvé a nebudou se kazit.

Skladování zeleninových pamlsků

Nespornou výhodou těchto dobrot je, že vydrží déle bez zamrazování. Stačí je mít umístěné upečené ve skleněné dóze.

Předcházení zdravotním problémům z přejídání

Tak jako u lidí, i u psů se může stát - že jim vámi připravené cukroví zachutná natolik, že ho budou vyžadovat častěji, než může být zdrávo.

  • Každý člen domácnosti by měl být obeznámen s množstvím pamlsků, které pes během dne může maximálně dostat. Je dobré si vést i písemný záznam. Dobrý tip je připravit každý den do skleněné dózy jen to množství, které pes zvládne během dne sníst, aniž by mu to dělalo jakékoli zdravotní problémy do budoucna. Obezita, zažívací problémy, cukrovka nebo zkažené zuby apod.

  • Všechny návštěvy by měly být také poučeny, že od stolu vaši pejsci nic nedostávají a že mají svoje dobroty.