Papoušek šedý (žako): náročný, ale inteligentní společník

Papoušek žako, kterého můžete znát také pod názvem papoušek šedý, je nejen krásný, ale také neuvěřitelně chytrý. Patří mezi nejinteligentnější ptáky vůbec (dosahovat může až úrovně čtyřletého dítěte), dokáže se naučit i více než tisíc slov a napodobuje hlasy a zvuky. Není se tak co divit, že patří k nejoblíbenějším chovaným druhům. Ale jejich chov může být také komplikovaný. Na co se připravit?

papousek-zako

1. Vzhled 

Setkat se můžete se dvěma poddruhy papoušků žako – liberijským a konžským. Žako kongo je o něco větší a světlejší, žako liberijský má tmavší peří a světlejší zobák. V obou případech jde ale o velké papoušky s šedým peřím a kontrastními červenými ocasními pery. Poznávacím znamením jsou také žluté oči a černý, velmi silný zobák. 

2. Péče o papoušky žako

Péče o žaka může být poměrně komplikovaná, a proto se jejich chov nedoporučuje začátečníkům. Důležité je už od začátku myslet na to, že se jedná o ptáky dožívající se i více než 60 let. Milují společnost, a tak se nehodí pro chovatele, kteří často cestují. Žakové se často upnou na jednoho člena rodiny a ostatní odmítají, špatně také snášejí změny. Pokud jsou nešťastní, mají sklony k sebepoškozování a trhání per. Dobře tedy zvažte, zda budete moci svému novému mazlíčkovi věnovat dostatek pozornosti. 

3. Klec a prostředí

Protože se jedná o velké papoušky, patří velká klec nebo pokojová voliéra k základnímu vybavení. Její rozměry by měly být alespoň 110×80×170 cm. Nezapomeňte na sílu jejich zobáku, proto volte dostatečně kvalitní materiál. Klec umístěte do světlé části domu, kde bude mít žako kontakt s rodinou. Žakové se rádi baví, tak ji také nezapomeňte vybavit hračkami, bidýlky a sépiovými kostmi

4. Výživa a stravování

Papoušek žako potřebuje pestrou a vyváženou stravu, která se skládá ze speciálního krmiva pro papoušky, ovoce, zeleniny, semínek, ořechů a dalších doplňků. Měli byste se vyhnout čokoládě, avokádu a slaným nebo kořeněným potravinám, které jsou pro papoušky toxické. Papoušek by měl mít také k dispozici čerstvou vodu a minerální kámen pro posílení zobáku.

Klíčové informace

Hmotnost

400–500 g

Délka života

až 60 let

Zbarvení

šedé s červenými ocasními pery

Povaha

inteligentní, aktivní, společenská