Kakadu jako mazlivý, ale náročný kamarád

Vysoká inteligence, krásné zbarvení a také schopnost přilnout ke svému majiteli dělají z papoušků kakadu předmět touhy mnoha chovatelů. Ale pokud vyhlížíte svého prvního opeřeného kamaráda, nejspíš nebudou tou nejlepší volbou. Proč je jejich chov náročný a na co všechno je třeba se připravit?

kakadu

1. Vzhled

Papoušci kakadu mohou dorůstat až do výšky 60 cm a jejich poznávacím znamením je chocholka na hlavě, kterou známe třeba i od korel. Existuje hned několik druhů kakadu a od nich se odvíjí i jejich zbarvení. Kakadu bílý, růžový, molucký nebo žlutočečelatý patří k nejběžnějším z nich. Charakteristickým rysem je i velmi silný zobák, který umí nejen drtit semínka, ale třeba i otevírat různé uzávěry.  

2. Péče o kakadu

Pokud se rozhodnete pro chov papouška kakadu, připravte se na to, že je poměrně náročný. Vyžaduje nemalé množství pozornosti, času a trpělivosti a také financí. Počítejte s tím, že jde o velmi dlouhověkého opeřence, který se může dožít i více než 50 let. Pokud si s ním však vytvoříte silný vztah, odmění se vám svou milou a přátelskou povahou, kdy vyžaduje i intenzivní fyzický kontakt zahrnující časté mazlení a hlazení. Kakaduové jsou také velmi inteligentní a zruční, a umí používat dokonce i různé nástroje.  

3. Klec a prostředí

Vzhledem k velikosti papouška je jasné, že základem spokojeného života je pro něj prostorná klec nebo voliéra. Minimální rozměry by měly být alespoň 150×150×200 cm. Silný zobák je zase znamením, že je potřeba opravdu pevné zpracování. Připravte se i na časté čištění klece, protože kakadu produkuje velké množství prachu na ochranu svého peří. K základní výbavě patří větve na lezení, bidýlka, hračky a samozřejmě i misky na vodu. 

4. Výživa a stravování 

Základem stravy papoušků kakadu by měly být krmné směsi s nízkým obsahem tuku, takže ideálně bez ořechů a slunečnicových semen. Ty se hodí více jako občasný pamlsek. Vhodné jsou také granule, aby si papoušek nevybíral jen to, co mu chutná. Doplnit můžete stravu i o čerstvé ovoce a zeleninu. 

Klíčové informace

Hmotnost

500–1200 g

Délka života

40–60 let

Zbarvení

různé v závislosti na druhu

Povaha

inteligentní, kontaktní, veselá