Co dělat, aby pes neprochladl?

Co dělat, aby pes neprochladl

Zimní období je náročné nejen pro nás, ale i naše čtyřnohé parťáky. Zejména pro ně je období plné nástrah, na které musíme reagovat zejména péčí. Díky tomu zvládnou naši pejsci toto období v klidu a ve zdraví.

Platí však i zde, že určitá plemena si v zimě přímo libují, jiná plemena naopak tráví zimní čas zachumlané až po čumák v dece doma. Nedopouštějme se proto při péči chyb, jež mohou negativně ovlivnit zdraví vašeho pejska.

Stejně jako člověk se i pejsek může nachladit a dostat rýmu. Zejména na podzim s příchodem studeného a vlhkého počasí je to pro jeho imunitní systém náročné. Mezi nejčastější psí nemoci patří nachlazení, které se přenáší kapénkami. Nachlazení se projevuje stejně jako u člověka zánětem horních cest dýchacích.

aby-pes-neprochladl

Nachlazení

I zvíře může být nachlazené, stejně jako člověk. Nachlazení obvykle odejte po pár dnech samo, ale jestliže se objeví teplota či zánět ucha, vyhledejte zvěrolékaře.

Příznaky nachlazení u pejsků:

  • rýma (výtok z nosu),
  • ucpané dutiny,
  • slzení očí,
  • kýchání, kašel,
  • bolest v krku.

Mezi další příznaky bývá únava a ospalost. Zvýšená teplota se obvykle nevyskytuje. Rýma se nepřenáší ze zvířete na člověka, ani naopak. Ovšem rýma mezi dvěma psy se přenáší poměrně snadno. Řešením je nemocného pejska izolovat.

Druhy nemocí u psů

Mezi nejčastější nemoci patří chřipka, rýma, dále také angína. Než si jednotlivé nemoci představíme, je nutné zdůraznit, že vhodná je prevence. Tedy pravidelné podávání vitamínů a podpůrných produktů pro vašeho chlupáče.

1. Chřipka

Během chřipky se u psů obvykle objevuje zejména suchý kašel spolu s horečkou a bolestí kloubů a svalů. Z tohoto důvodu je vhodné podávat analgetika a léky proti zvýšené teplotě. Požádejte svého veterináře o předpis.

Plné zotavení z chřipky trvá obvykle 2 až 3 týdny. Vzhledem k virové povaze onemocnění nejsou antibiotika účinná, používají se pouze v případě, že se k původní nemoci přidá sekundární bakteriální infekce. Pro ochranu před chřipkou lze mazlíčka očkovat. Očkování proti chřipce se provádí u štěňat v 8 týdnu.

2. Psincový kašel

Přenos nemoci probíhá především na místech s vysokým množstvím psů, jak naznačuje i samotný název onemocnění. Infekce se často šíří v útulcích, na psích hřištích a dokonce i v čekárnách veterinářů.

Psincový kašel se obvykle projevuje zánětem průdušnice a průdušek (tracheobronchitida) s doprovodným suchým kašlem, kýcháním, zvýšenou teplotou a ve vážnějších případech nechutenstvím.

Onemocnění obvykle vymizí do 3 týdnů, ale v některých situacích může dojít k jeho prodloužení a vytvoření trvalých následků, jako je poškození srdce nebo oslabení imunitního systému. Je možné psa nechat proti této nemoci naočkovat.

3. Psinka

Jedná se o silně nakažlivé a nebezpečné onemocnění, které postihuje nejen psy, ale také lišky, divoká prasata, kuny a další lesní zvěř. Nemoc se může přenést i na očkované psy prostřednictvím vyschlých sekretů na listech za určitých podmínek, a to s mírnějším průběhem.

Bez očkování může psinka skončit smrtí. Kromě problémů s dýcháním se nemoc projevuje průjmem, zvracením a vysokými horečkami. V případě kožní varianty mohou nastat výrazné záněty na kůži.

Pro zlepšení dýchání může veterinář předepsat tzv. bronchodilatační léky, ty rozšiřují průdušky.

4. Angína

Angína může nastat ve spojení s dalším onemocněním, jako je nachlazení. Mezi příznaky angíny patří častější polykání, zívání, mlaskání, větší slintání, zápach z úst a kroucení hlavou. Mírnější průběh se léčí klidem, léky proti bolesti a zánětu od veterinárního lékaře. Vážnější průběh se musí řešit antibiotiky.

5. Rýma u pejska

Pejsek může mít rýmu, stejně jako člověk.

Druhy rýmy

I pejsek může mít rýmu, obvykle během několika dní zmizí sama. Mezi příznaky patří výtok z nosu, zarudlé a skleněné oči. Je-li pes nachlazený, může se přidat kašel, teplota a kýchání. Ovšem rýmu může mít pejsek i kvůli alergii.

Léčba psí rýmy

Pejsek by měl být v klidu, více odpočívat a zbytečně se nenamáhat. Procházky mu budou stačit pouze kratší, v zimě pejskovi dejte psí obleček. Zvíře by mělo být v teple a mít k dispozici dostatek vody. Suché teplo ale může vysušovat sliznice, nedávejte mu proto pelíšek k topení. Jestliže máte suchý vzduch v domácnosti, použijte zvlhčovač. Také vyperte psí pelíšek, deku i hračky, tak se zbavíte veškerých bakterií.

Chlupáči můžete změřit i teplotu. Běžná teplota je 38 až 39 °C. Teplota u psa se měří v konečníku.

aby-pes-neprochladl01

Kdy navštívit veterináře s nachlazením?

Veterináře navštivte, pokud má zvíře problémy s dýcháním, vysokou horečku nad 39,5 °C při měření rektálně. Pokud má pes průjem, zvrací, odmítá jídlo a pití.

Jak předcházet nachlazení u psa:

  • Základem je zdravá a vyvážená strava.
  • Nevystavujte psa náhlým změnám teploty.
  • Na procházce jen tak nepostávejte, aby zvíře neprochladlo.
  • Pokud je pes po procházce mokrý, osušte ho.
  • Pro krátkosrstá plemena a menší psi zvolte vhodný obleček.
  • Můžete psovi dávat doplňky stravy na posílení imunity.

Léčiva při nachlazení

Pořídit můžete speciální sirupy proti kašli, vhodný je například echinaceový nebo jitrocelový, ty působí dobře na odkašlávání. Použít můžete i klasický studený heřmánkový čaj naředěný s vodou. Také můžete kápnout pár kapek heřmánkové tinktury do psího pelíšku.

Při psincovém kašli se osvědčila bazalka, kterou posypete psí jídlo. Vysoké množství vitamínu C obsahuje šípek. Oblíbený je beta glukan, který zvyšuje obranyschopnost organismu. Vitamíny a léčiva jsou neodmyslitelnou součástí lékárničky pejsků.

Nezapomínejte na pitný režim, chlupatý kamarád může být dehydratovaný. Voda nesmí být ledová, ale pokojové teploty. Také mu můžete dát domácí nesolený vývar.

Zvířeti nepodávejte léky určené pro lidi, může nastat u psa otrava. Antipyretika a léky proti bolesti podávejte pouze po konzultaci s veterinářem.

Oblečení pro pejsky

Pro krátkosrstá plemena je vhodné nasazovat oblečky během pobytů venku. Pejsci s krátkými nožičkami a břichem blízko k zemi ocení, když budou v teple díky oblečku. I když ne každý majitel psa je příznivcem oblečení, stačí i jednoduchý obleček bez zdobení a nápisů.

Zvláštní pozornost by měla být věnována starším psům, štěňatům a ostatním oslabeným zvířatům. Mají vyšší riziko onemocnění horních dýchacích cest ve srovnání se zdravými jedinci.