Víte, jak vybrat obleček pro psa?

Nad pejskem ve vestě nebo svetru se už dnes nikdo nepozastaví. Většina chovatelů totiž ví, že oblečky neplní jen designovou funkci (i když i na ní samozřejmě mnohým záleží), ale jde o praktickou záležitost, která může předejít mnoha zdravotním komplikacím. Co všechno vzít při výběru oblečku pro psa v potaz?

jak-vybrat-oblecek-pro-psy-3

1. Typ volte podle účelu a sezóny

Jaký typ oblečku zvolit, často poznáte už podle názvu. Pokud si nejste jistí, vybírejte podle konkrétního účelu, sezóny nebo plemene a stáří psa. 

  • Zimní oblečky chrání psa nejen před chladem, ale i vlhkem. Často mají podobu vest, které se snadno oblékají a také se lehce přizpůsobí různým tvarům psího těla. Zároveň je takřka neomezují v pohybu. Mezi zimní oblečky ale patří třeba i bundy, některé jsou navíc opatřené kapucí.

 zimni-oblecek-pro-psa

  • Svetry a mikiny pro psy slouží také primárně k zahřátí, jejich specifikem jsou však různě dlouhé nohavičky na přední tlapky, které tak chrání další část těla. Možná však budete trochu bojovat s oblékáním. 

svetr-pro-psy

  • V souvislosti se zimní sezónou musíme zmínit také ochranné botičky, které nejen zamezí znečištění tlapek, ale především je ochrání před mrazem nebo posypovou solí. Ideálně hledejte ty, které jsou protiskluzové. 

boty-pro-psy

  • Během jara a podzimu nejčastěji využijete pláštěnky a overaly, které zvládnou déšť i silný vítr. Je u nich kladen důraz na praktičnost, takže se snadno zapínají (většinou na suchý zip) a není problém je rychle obléct nebo sundat. Bývají také opatřeny reflexními prvky. 

plastenka-pro-psy

  • Do letních dnů pak přijdou vhod chladicí vesty a šátky. Ocení je nejen psi „naháči”, ale třeba i starší mazlíčci, kterým by horko mohlo způsobit vážné zdravotní komplikace

chladici-vesta-pro-psy

  • Pořídit můžete svému chlupáčovi také župan pro psy, který mu pomůže rychleji uschnout po koupeli nebo procházce v dešti.  

zupan-pro-psy

2. Velikost jako zásadní faktor

Výrobci sice u oblečků uvádějí velikosti, jaké známe u běžného oblečení pro lidi, případně vhodné určení na základě plemene, není to však zárukou toho, že psovi obleček padne. A optimální velikost je pro pohodlné nošení nezbytná – však to znáte sami. Proto raději vezměte do ruky metr a svého psího parťáka změřte. 

Psa měřte vždy ve stoje. Pokud není zrovna klidným modelem a před metrem utíká, zkuste si pomoct pamlskem pro psy. Nejdůležitějšími mírami jsou:

  • obvod krku v nejširší části  
  • obvod hrudníku v nejširší části (zde je vhodné přidat 1–2 centimetry navíc, aby nebyl obleček příliš těsný)
  • délka od krku po kořen ocasu (v ideálním případě by měl obleček končit pár centimetrů před kořenem ocasu – delší by psům nebyl příjemný, kratší by zase neplnil svůj účel)

V případě dlouhosrstých a huňatých psů se hodí nechat trochu prostoru navíc. Zároveň ale nezapomínejte, že před chladem a vlhkem obleček ochrání zvíře nejlépe, pokud k tělu bude přiléhat těsně

3. Materiál musí být kvalitní a odpovídat účelu

I při výběru materiálu se můžete odrazit od toho, co byste ocenili vy sami. Obleček musí být pro psa komfortní, prodyšný, ale zároveň funkční a také praktický.

Oblíbeným materiálem hřejivých oblečků je fleece nebo pletenina. V letních dnech přijde vhod bavlna, která sice nehřeje, ale v teple poskytne pohodlí a prodyšnost. V dešti zase oceníte voděodolný nylon. V posledních letech slaví úspěch také funkční materiály, jako je softshell, který je lehký, snadno se udržuje a rychle schne. 

4. Praktičnost při oblékání a údržba

Dá se předpokládat, že váš čtyřnohý kamarád si oblékání nebude zrovna užívat. Při výběru si tak zkuste ušetřit spoustu času a nervů tím, že zvolíte obleček s jednoduchým střihem a zapínáním. Pozor si dejte na knoflíky, které by mohl mít pes tendenci okusovat, nebo zip, do kterého se snadno přiskřípnou dlouhé chlupy. Zapínání na suchý zip se jeví jako jedna z nejrychlejších a nejpraktičtějších variant. Hodí se také, pokud je možné obleček vybrat v pračce.

Ty základní parametry pro výběr psího oblečku už znáte, teď už jen doladit ten správný design. Trendem je, že se pes a páníček barvou či vzorem sladí, zkusíte to také?