Kup 2 produkty od ALAVIS a získej zdarma Alavis PlaqueFree. Více o akci ZDE

Víte, jak vybrat obleček pro psa?

Nad pejskem ve vestě nebo svetru se už dnes nikdo nepozastaví. Většina chovatelů totiž ví, že oblečky neplní jen designovou funkci (i když i na ní samozřejmě mnohým záleží), ale jde o praktickou záležitost, která může předejít mnoha zdravotním komplikacím. Co všechno vzít při výběru oblečku pro psa v potaz?

jak-vybrat-oblecek-pro-psy-3

1. Typ volte podle účelu a sezóny

Jaký typ oblečku zvolit, často poznáte už podle názvu. Pokud si nejste jistí, vybírejte podle konkrétního účelu, sezóny nebo plemene a stáří psa. 

  • Zimní oblečky chrání psa nejen před chladem, ale i vlhkem. Často mají podobu vest, které se snadno oblékají a také se lehce přizpůsobí různým tvarům psího těla. Zároveň je takřka neomezují v pohybu. Mezi zimní oblečky ale patří třeba i bundy, některé jsou navíc opatřené kapucí.

 zimni-oblecek-pro-psa

  • Svetry a mikiny pro psy slouží také primárně k zahřátí, jejich specifikem jsou však různě dlouhé nohavičky na přední tlapky, které tak chrání další část těla. Možná však budete trochu bojovat s oblékáním. 

svetr-pro-psy

  • V souvislosti se zimní sezónou musíme zmínit také ochranné botičky, které nejen zamezí znečištění tlapek, ale především je ochrání před mrazem nebo posypovou solí. Ideálně hledejte ty, které jsou protiskluzové. 

boty-pro-psy

  • Během jara a podzimu nejčastěji využijete pláštěnky a overaly, které zvládnou déšť i silný vítr. Je u nich kladen důraz na praktičnost, takže se snadno zapínají (většinou na suchý zip) a není problém je rychle obléct nebo sundat. Bývají také opatřeny reflexními prvky. 

plastenka-pro-psy

  • Do letních dnů pak přijdou vhod chladicí vesty a šátky. Ocení je nejen psi „naháči”, ale třeba i starší mazlíčci, kterým by horko mohlo způsobit vážné zdravotní komplikace

chladici-vesta-pro-psy

  • Pořídit můžete svému chlupáčovi také župan pro psy, který mu pomůže rychleji uschnout po koupeli nebo procházce v dešti.  

zupan-pro-psy

2. Velikost jako zásadní faktor

Výrobci sice u oblečků uvádějí velikosti, jaké známe u běžného oblečení pro lidi, případně vhodné určení na základě plemene, není to však zárukou toho, že psovi obleček padne. A optimální velikost je pro pohodlné nošení nezbytná – však to znáte sami. Proto raději vezměte do ruky metr a svého psího parťáka změřte. 

Psa měřte vždy ve stoje. Pokud není zrovna klidným modelem a před metrem utíká, zkuste si pomoct pamlskem pro psy. Nejdůležitějšími mírami jsou:

  • obvod krku v nejširší části  
  • obvod hrudníku v nejširší části (zde je vhodné přidat 1–2 centimetry navíc, aby nebyl obleček příliš těsný)
  • délka od krku po kořen ocasu (v ideálním případě by měl obleček končit pár centimetrů před kořenem ocasu – delší by psům nebyl příjemný, kratší by zase neplnil svůj účel)

V případě dlouhosrstých a huňatých psů se hodí nechat trochu prostoru navíc. Zároveň ale nezapomínejte, že před chladem a vlhkem obleček ochrání zvíře nejlépe, pokud k tělu bude přiléhat těsně

3. Materiál musí být kvalitní a odpovídat účelu

I při výběru materiálu se můžete odrazit od toho, co byste ocenili vy sami. Obleček musí být pro psa komfortní, prodyšný, ale zároveň funkční a také praktický.

Oblíbeným materiálem hřejivých oblečků je fleece nebo pletenina. V letních dnech přijde vhod bavlna, která sice nehřeje, ale v teple poskytne pohodlí a prodyšnost. V dešti zase oceníte voděodolný nylon. V posledních letech slaví úspěch také funkční materiály, jako je softshell, který je lehký, snadno se udržuje a rychle schne. 

4. Praktičnost při oblékání a údržba

Dá se předpokládat, že váš čtyřnohý kamarád si oblékání nebude zrovna užívat. Při výběru si tak zkuste ušetřit spoustu času a nervů tím, že zvolíte obleček s jednoduchým střihem a zapínáním. Pozor si dejte na knoflíky, které by mohl mít pes tendenci okusovat, nebo zip, do kterého se snadno přiskřípnou dlouhé chlupy. Zapínání na suchý zip se jeví jako jedna z nejrychlejších a nejpraktičtějších variant. Hodí se také, pokud je možné obleček vybrat v pračce.

Ty základní parametry pro výběr psího oblečku už znáte, teď už jen doladit ten správný design. Trendem je, že se pes a páníček barvou či vzorem sladí, zkusíte to také?