Co dělat, když psa bodne vosa, včela nebo komár?

První ošetření bodnutí včelou nebo vosou u psa

Hned na začátek je dobré nepanikařit a postupovat s chladnou hlavou. Reakce psa závisí na tom, do jakého místa bylo bodnutí mířené a jaký má práh bolestivosti. Hned na úvod tak začněte zklidněním psa a snažte se ho udržet na místě. Běžte se psem do klidného ideálně vnitřního prostředí a proveďte důkladnou kontrolu místa bodnutí. Pokud se jednalo o včelu, bude na místě ještě zapíchnuté žihadlo s jedovým váčkem, což je potřeba co nejdříve odstranit. Žihadlo opatrně vytlačte směrem z rány nahoru a snažte se nezmáčknout jedový váček.

Přiměřený otok je normální reakcí. Dobrou pomocí je přiložení studeného obkladu buď ve formě studeného kapesníku nebo trochy ledu schovaném v ručníku. Ochlazení velmi dobře pomáhá i na snížení bolesti. Aplikovat můžete i speciální gel určený na hmyzí bodnutí. Během několika následujících hodin je důležité bodnutí sledovat, zda nedochází k nadměrnému otoku. Pes si ránu také nesmí olizovat či dokonce kousat, aby nedošlo k rozvoji infekce.

pichnuti-vceli-pes

Kdy je včelí a vosí bodnutí nebezpečné?

I taková zdánlivá banalita, jako je bodnutí od včely či vosy může vést k nebezpečným situacím. Pokud si tedy všimnete, že se něco podobného vašemu psovi stalo, je dobré nezapomínat na dostatečnou opatrnost. Důležité je to především u štěňat, která jsou náchylnější k nejrůznějším komplikacím, nebo u nich nevíte, zda náhodou nebudou mít alergickou reakci.

  • Bodnutí do oblasti hlavy nebo krku – mohou se objevit otoky tlamy, očního víčka, uší a podobně.
  • Při projevech alergie – pokud o alergii víte, mějte po ruce antihistaminika pro psy. Při prvním bodnutí je nutné pečlivé sledování reakce psa.

Psi mohou trpět na silné alergie proti včelímu či vosímu bodnutí, kdy odpovědí může být až smrtelně nebezpečný anafylaktický šok u psa. Pokud začnete pozorovat podivné chování, nadměrné zvětšování místa vpichu a podobně, na nic nečekejte a vyrazte za veterinářem.

Problém může nastat ve chvíli, kdy k bodnutí dojde mimo domov. Pro takové případy se vyplatí vozit s sebou lékárničku pro zvířata, kde najdete základní pomůcky pro první pomoc nejenom v případě bodnutí hmyzem.

Častá žihadla do psích tlapek

Velmi častá je situace, že pes na včelu nebo vosu jednoduše šlápne. V takovém případě bývá hlavním příznakem kulhání a odlehčování postižené končetiny. Tlapku je potřeba důkladně prohlédnout a pátrat po případném žihadlu. Pokud ho nevidíte, může se jednat o bodnutí od vosy, ale také o vražení trnu či jiný problém, který nedokážete rozpoznat na první pohled. Pokud si nejste jistí, co kulhání skutečně způsobilo a problém se nelepší, je opět lepší navštívit veterináře.

tlapky-psa

Co může způsobit komáří bodnutí?

Ani psům se nevyhýbají komáři, kteří se mnohdy zvládnou dostat přes hustý kožich a bez problémů se pustit do hodování. Samotné píchnutí v zásadě není cítit. Horší bývá následující svědivá reakce, která může vést ke škrábání nebo vykusování určité části na těle. Větším problémem mohou být nemoci, které komáři přenáší. Jedná se například o nemoci, jako jsou borelióza, srdeční červivost, leishmanióza, ehrlichióza, babezióza a další.

Snížení rizika štípnutí komárem může podpořit používání některého repelentního přípravku. Antiparazitika pro psy se tak rozhodně nevyplatí podceňovat. Dodržením stanovených lhůt i výběrem správného přípravku si můžete usnadnit celou řadu potíží. Konkrétně proti komárům je dobré přidat rovnou také odpuzovače a repelenty, které je vhodné použít při pobytu venku nebo u vody.