Hmyzí domky a hotely

Hmyzí domky hmyzí hotely jsou in! Chcete si na zahradu přilákat hmyz, který vám pomůže zvládat běžné škůdce? Možná se škůdcům úplně nevyhnete, ale s pestrou rozmanitostí druhů na vaší zahradě snižujete riziko, že se výrazně přemnoží. Hmyzí domky a hmyzí hotely jsou dobrou možností, jak si přivést do zahrady život.

hmyzi-domky

Hmyzí domek: Jak má vypadat, aby dobře sloužil?

Důležité je umístění, které by mělo být na klidném místě  bez celodenního hluku. Pokud bude chráněné před větrem a výraznější nepřízní počasí, pak se zvyšuje šance, že váš domek někdo obydlí. Hmyzí domky by měly být z čistého dřeva, pečlivě obroušené a trvanlivé, protože předpokládáme, že v nich hmyz stráví několik let.

Chcete-li ochránit obyvatele před mlsnými ptáky, je dobré vybírat domky s drátěným pletivem z obou stran. Zabráni to vyzobávání hmyzu, vajíček a larev.

Hmyzí domek pro včelky samotářky: Malá dírka 10 cm hluboká

Pravidlo pro nejoblíbenější obyvatelky hmyzích domků, včelky samotářky, je jednoduché. Otvor roury, ve které se zabydlí by měl být v rozmezí 2 – 9 mm v délce rourky 10 – 15 mm. Kratší i větší otvory pak raději osídlí pavouci, pro které je takový domek ideální. Domeček pro včelky samotářky najdete i u nás na eshopu. 

Hmyzí domky svépomocí?

Nechce-li se vám kupovat hmyzí domek, můžete to zkusit i s tím, co doma máte. Domácí výroba domečku je jistě dobrou zábavou pro dlouhé večery v každé roční době, ale dobře poslouží i  správně provrtaná polínka nebo děrované cihly, které necháte zarůst v trávě. Právě tráva upraví velikost škvír tak, jak různým druhům hmyzu vyhovuje a brzy se takové místo stane hmyzím rájem.

Hmyzí domek: Co raději ne?

Jak již bylo řečeno, v průvanu nebo v místě, kam často prší, domeček šťastný nebude, protože bude chátrat sám. Hmyz hledá místa slunná a hlavně chráněná, protože mnohé druhy se v něm rozhodnou přezimovat. Proto pak na zimu domeček nechte tam, kde je, maximálně ho překryjte chvojím nebo listím, je-li to možné. Zvýšíte tak šanci na přežití obyvatel.

Moc vhodné nejsou ani šišky jako součást domečku. Mají dvě zásadní nevýhody. Obsahují často smůlu, která lepí a pak také reagují na vlhkost vzduchu a při dešti se zavírají, což může hmyz uvěznit uvnitř. Ne, že by si hmyz šišky nevybíral k přenocování, ale k trvalejšímu bydlení jen vzácně, právě z těchto dvou důvodů.

Jak osadit hmyzí domek životem?

Není nutno spěchat, než domek ožije, může to trvat jednu i více sezón.

  • Chcete-li si vyčkat na hmyz, který bydlí právě u vás na zahradě, pravidelně kontrolujte obyvatele a zlepšujte pro ně podmínky.
  • Chcete-li přilákat nové obyvatele, můžete domek umístit na jeden rok od jara do podzimu v místě, kde je neudržovaná zeleň, trouchnivějící dřevo a listí – a pak si domek přenést k sobě na zahradu, ale nejprve zvažte, jestli u vás vůbec budou mít tyto nastěhované druhy dobré podmínky.