5 nejdůležitějších rad, jak vybrat kvalitní krmivo pro kočku

Spousta známých či méně známých výrobců, matoucích označení, ingrediencí, o kterých nevíte, jak moc prospěšné pro kočky vlastně jsou… Výběr kvalitních granulí pro kočku je pořádně zapeklitý. V následujících řádcích vám v tom ale uděláme jednou pro vždy pořádek a vy tak budete vědět, že pro svého zvířecího kamaráda děláte skutečně to nejlepší.

jak-vybrat-krmivo-pro-kocky

1) Seznamte se s nutričními potřebami koček

Abyste věděli, jak kvalitní krmivo pro kočky vybrat, je potřeba mít alespoň základní přehled o jejich nutričních požadavcích. 

  • Bílkoviny

Kočky jsou ryzími masožravci a v jejich stravě by tak měly převažovat bílkoviny živočišného původu, které jsou pro jejich trávicí ústrojí stravitelnější než ty rostlinné. Pokud jich granule obsahují alespoň 30 %, je to dobré znamení. Obsah kvalitních bílkovin také zajistí přísun důležitých aminokyselin, mezi které patří především taurin nebo arginin

  • Tuky

Pro zajištění optimálního množství energie jsou v kočičí stravě důležité také tuky, kterých by mělo být v krmivu alespoň 9 %. Určitě by však obsah neměl přesahovat 30 %, jinak hrozí vznik obezity. I zde platí, že tuky by měly být převážně živočišného původu. 

  • Cukry 

Většinu energie získávají kočky z bílkovin a tuků a sacharidy tak v jejich stravě hrají jen malou roli. Ve stravě by se pro zachování dobrého zdravotního stavu měly objevovat jen v množství nepřesahujícím 10 %. To ve srovnání s granulemi lépe splňuje vlhké kočičí krmivo, proto je dobré oba typy kombinovat, jak si povíme dále. 

Pro zdravé fungování těla kočky je potřeba také více než 20 zásadních vitamínů a minerálů. K těm nejdůležitějším patří vitamíny A, D, E, K nebo B12, z minerálů je to pak vápník, fosfor, draslík či hořčík

2) Čtěte složení (a nenechte se oklamat)

Nyní přichází trochu nezábavná, ale nezbytná část výběru krmiva pro kočky, tedy důkladné studium složení. Ne všechna krmiva totiž výživové hodnoty uvedené výše splňují. Dobrým znamením bývá, pokud je složení přehledné a vyznáte se v něm i z pozice laika. To může poukazovat na to, že se výrobce nesnaží nic skrývat.

Ve složení jsou jednotlivé ingredience uváděny podle svého zastoupení v sestupném pořadí. Na prvním místě by tedy mělo stát maso, ideálně jeho obsah v suchém stavu nebo jako moučka”, jelikož čerstvé maso obsahuje velkou spoustu vody. Bez příloh v podobě brambor, rýže či obilovin by granule nedržely v pevném stavu, ale jejich množství by rozhodně nemělo převažovat. Pozor si dejte na to, že někteří výrobci je ve složení rozepisují tak, aby vytvářeli dojem, že jich granule obsahují daleko méně. 

3) Vybírejte nejlepší krmivo podle věku kočky

Potřeby koček se v průběhu života mění. Granule proto přizpůsobte i jejich stáří. 

  • Kotě

Zhruba do prvních narozenin svého mazlíčka krmte granulemi pro koťata, které reagují na zvýšenou potřebu energie a také jsou tvarem a velikostí lépe uzpůsobeny malým zoubkům. Obsahují vyšší podíl tuku a bílkovin, které by ideálně měly pocházet z jednoho zdroje. 

  • Dospělá kočka

Zhruba v období mezi 1. a 7. rokem života můžete svému mazlíčkovi podávat granule pro dospělé kočky označené nápisem “Adult”. 

  • Kočka senior

Granule pro kočky seniory (zhruba od zmíněných 7 let) korespondují s tím, že starší mazlíčci mají nižší výdej energie, a pomáhají tak nižším obsahem tuku a bílkovin bránit vzniku obezity. Vyšší porcí některých vitamínů a minerálů pak předcházejí různým zdravotním komplikacím, především onemocnění ledvin.

jak-vybrat-krmivo-pro-kocky-2

4) Roli hraje i aktuální stav a životní styl

Vedle věku je ale dobré přihlédnout i k některým specifickým potřebám. Jiné krmivo je vhodné pro březí či kastrované kočky, existují i varianty pro kočky s nadváhou či alergiemi. Dobré je také vybírat podle běžné denní aktivity, kdy venkovní kočky mají obvykle vyšší energetický výdej než ty bytové.

5) Kombinujte suché a vlhké krmivo

Suché, nebo mokré? Podle odborníků je dobré oba typy krmiv kombinovat, abyste zajistili kompletní přísun potřebných živin. Suché krmivo vychází cenově příznivěji a je také v mnoha ohledech praktičtější, ať už jde o skladování či podávání. Mokré krmivo, kam patří kapsičky a konzervy, obvykle chutná i těm nejvybíravějším kočičím jazýčkům, díky vyššímu obsahu vody pomůže s dodržováním pitného režimu koček a jejich konzistence je přirozenější. 

Jak poznat, že krmivo kočce prospívá?

Dobrou zprávou je, že jakmile najdete vhodné krmivo, nemusíte jej často měnit. V tomto ohledu kočky pestrost nevyžadují, navíc by jim střídání mohlo způsobit i zažívací problémy. Jak ale to pravé” poznat? Nejlépe vše uvidíte na mazlíčkovi samotném. Kočka by měla mít zdravý vzhled s lesklou srstí a neměla by jí chybět energie. Napoví i kočičí toaleta, tedy tmavé a pevné exkrementy.