Proč pořídit škrabadlo pro kočku?

Udělejte své kočce radost a pořiďte ji kočičí škrabadlo

Jste hrdým majitelem kočky a přemýšlíte, jak ji zpříjemnit pobyt u vás doma? Kočičí škrabadlo je v životě domácí kočky bezpodmínečnou nutností. Slouží ji k broušení drápků, na hraní, nebo také k odpočinku. Jeho využití je mnohostranné a správnému výběru byste proto rozhodně měli věnovat dostatek času.

Kočku škrábání nelze odnaučit. V jejím životě plní hned několik funkcí, od očisty, po komunikaci, nebo hru. Kočka si pomocí škrábaní čistí své drápy a brousí si je. Mezitím se stihne protáhnout, a dokonce vypustit trochu feromonů. V rýhách po drápech je jich plno a kočky si tímto způsobem značkují teritorium a také spolu komunikují.

Proč kočka potřebuje škrabadlo?

  1. Důkladná kočičí manikúra – kočky si škrábáním odstraňují odumřelé buňky a odhalují tak nové drápy
  2. Teritorium – pomocí pachových žláz ve svých tlapách si značkují teritorium
  3. Posilovna – kočky se po dlouhém spánku přece potřebují protáhnout
  4. Proti stresové škrabání – pomocí škrábání se kočky zbavují emocí a stresu
  5. Vrozené instinkty – i domestikované kočky si zachovají některé přirozené pudy a kočičí škrábání k nim rozhodně patří
  6. Hra – každá kočka si ráda hraje a kvalitní škrabadlo jim k tomu dá dostatek příležitostí

skrabadla-pro-kocky03

Jak vybrat kvalitní škrabadlo?

Výběr kvalitního škrabadlo závisí na vašem vkusu, prostoru a také parametru vaší kočky. Na trhu je velké množství různých škrabadel různých velikostí a provedení. Pokud máte doma dostatek prostoru, pak vaši kočku jistě potěšíte velkým kočičím stromem. Při výběru zvažte také její povahu, proporce a nechte si ideální poradit od kvalifikovaného pracovníka.

Myslete na to, že kočka typu gaučového povaleče, potřebuje škrabadlo spíše na odpočinek. Aktivní kočka si pak potřebuje hrát a dovádět. To vše ji můžete umožnit výběrem správného kočičího škrabadla. Pokud vlastníte více koček, klidně pořiďte více škrabadel. Pak budou všichni spokojení.

Škrabadla, nebo odpočívadla, které jsou na trhu k dostání, jsou dělané jako vkusný doplněk domácnosti. Při výběru se řiďte také jeho celkovým designem a škrabadlo si slaďte s celkovým prostorem vašeho domu. Zajímavou variantou jsou také rohová škrabadla, závěsné police, nebo kočičí strom, který obvykle sahá až nahoru ke stropu. Škrabadlo můžete sladit nejen s barvou nábytku, ale také s barvou kožichu vaší kočky.

Rozměrově jsou kočičí škrabadla hodně variabilní. Na trhu najdete opravdu nepřeberné množství škrabadel různých velikostí. Při horizontálně stavěných škrabadel se soustřeďte na rozměr základny. Ta by měla být vždy v poměru s výškou celého škrabadlo, nebo by mělo být možné ukotvit škrabadlo napevno do zdi. Kmen škrabadla by pak měl být minimálně o deset centimetrů výše než váš kočičí kamarád.

Svojí hmotností většina jednoduchých škrabadel nepřesahuje jeden kilogram. Větší škrabadla pak mohou dosahovat hmotnosti až 60 kg. Myslete na to, že čím více škrabadlo váží, tím bývá stabilnější, ale zároveň se s ním bude hůře manipulovat.

K nedostatku většiny škrabadel patří, že výrobce kupujícího neinformuje o nosnosti škrabadla. Proto pokud chcete škrabadlo pro větší kočku, nebo rovnou pro celou skupinu koček, je lepší informovat se o nosnosti škrabadla přímo u výrobce. Některá plemena mohou v dospělosti vážit i deset kilo, a nosnost pořízeného odpočívadla je důležitá například u instalace závěsných kukaní a plošin.

Druhy škrabadel pro kočku

Většina škrabadel je vyrobena ze sisalového provazu, plyše, nebo také kartonu. Zruční kutilové si však jednoduché škrabadlo zvládnou určitě vyrobit i sami. Například dřevěné škrabadlo omotané banánovým listem bude zcela určitě elegantním doplňkem vaší domácnosti.

 Velká škrabadla 

Velká škrabadla jsou většinou vyrobená ze tří kmenů. Jsou vybavené velkým množstvím plošin, škrabacími vlnami, míči, nebo tunely a houpacími sítěmi. Pro vaši kočku tak doma vytvoříte opravdové kočičí hřiště. Škrabadlo ve tvaru stromu – vyniká stabilitou a množstvím interaktivních prvků.

skrabadla-pro-kocky01

Středně velká škrabadla

Výběrem středně velkého škrabadla nikdy nic neztratíte. Škrabadlo nezabere tolik místa, ale ve většině případech stále obsahuje mnoho plošin, tunelů a místa pro odpočinek.

Malé škrabadlo

Mezi malé škrabadlo patří jednoduché škrabací válce, nebo sloupky, které dosahují výšky sotva 80 cm. Taková škrabadla jsou však vhodná spíše pro koťata, nebo menší kočky. S růstem kočky pak budete muset pořídit i větší škrabadlo. Pokud si nejste jistí výběrem většího škrabadla, pak je lepší pořídit nejprve menší škrabadlo, seznámit se s materiálem a až pak investovat do škrabadla většího a také dražšího.

Na trhu jsou k dostání také škrabací desky, škrabací vlny. Pokud vás trápí nedostatek prostoru pak jsou vhodnou variantou také různé lezecké stěny, nebo závěsná odpočívadla a prohlubně.

Kočičí pelíšky

Kočky mají rádi svůj klid, a proto vyhledávají různé úkryty a schovky. Ke schování, nebo k hraní může sloužit i obyčejný kočičí pelíšek, který můžete také zavěsit na zeď. Na trhu jsou k dostání také inteligentní pelíšky, které mění svoji teplotu podle teploty okolí. Ovládat ho můžete dokonce v aplikaci ve svém telefonu.

Spací pytle

Nejen pro kočky, ale také pro pejsky, nebo fretky jsou vhodné také spací pytle. Vašemu mazlíčkovi poskytne dostatečný úkryt, ale snadno ho lze rozložit také na deku. Spací pytel je proto velmi vhodný na cesty.

Při výběru škrabadla je důležitý také materiál

Při výběru se soustřeďte na materiál škrabadla, ze kterého je vyrobené. Nosná konstrukce může být vyrobená z kartonu, ze dřeva, nebo z dřevěných desek. Karton je vždy nejméně odolný a kočky a jejich drápy si s ním většinou snadno poradí.

K potažení většiny škrabadel se používá měkká textilie, nebo plyš, po kterém se kočce dobře šplhá. Přidaná sloupy, šplhadla, nebo válce se potahují sisalovým provazem, nebo úpletem. Je to tvrdá a drsná látka, která svým povrchem připomíná kůru a kočky si o něj své drápky obrousí zdaleka nejlíp.

Sisalová lana jsou 100% přírodní materiál, biologicky odbouratelný a naprosto ekologický. Pro výrobu kočičích škrabadel je proto ideální. Sisal navíc rychle schne a také je odolný proti nečistotám a roztočům.

Ne všem kočkám však vyhovuje právě sisal. Nepříjemně se jim do něj zasekávají drápky, což jejich požitek kazí a zpomaluje. Jako alternativa může být použitý koberec, juta, nebo kousek dřeva. Materiál škrabadla by měl jiný než interiér zbytku domu, aby kočka neměl problém škrabadlo odlišit.

skrabadla-pro-kocky

Jak na údržbu kočičího škrabadla?

Sisalové lana, což je materiál, ze kterého jsou jednotlivé části škrabadla vyrobené se vlivem kočičího škrábání samozřejmě opotřebovávají. Ihned jakmile dojde k poškození některé části škrabadla, tak je důležité, v rámci bezpečnosti vaší kočky, poškozenou část vyměnit. Na trhu jsou k dostání nová samostatná sisalová lana, nebo úplety, ale i celé jednotlivě části škrabadel. Už před nákupem si zjistěte, jak o škrabadlo nejlépe pečovat a které jeho části jsou vyměnitelné a také kolik stojí.

Na trhu jsou zcela určitě k dostání vyměnitelné plochy či válce. V případě, že na škrabadle ponecháte rozbitou část, pak nejen že riskujete, že si kočka ublíží, ale škrabadlo by pro ni mohlo také přestat být atraktivní. Pokud kočka využívá škrabadlo také jako pelíšek pak by měl mít zcela určitě také vyměnitelný potah.

Na údržbu plyšového povrchu škrabadla se skvěle hodí vysavač a také váleček na odstranění chlupů a jiných nečistot. Pokud váš kočičí přítel čelil invazi parazitů, je na místě pelíšek vystříkat antiparazitním sprejem.

Popřemýšlejte nad umístěním škrabadla

Vždy je lepší škrabadla a různá zvířecí odpočívadla umístit raději co nejdál od nábytku. V nebezpečí jsou také blízké závěsy, nebo záclony, které by mohly kočku lákat k dovádění a skákání. Pro kočku je důležité mít vše okolo sebe pod kontrolou, její škrabadlo by pro to mělo být na místě, kde bude mít dostatek rozhledu.

Při vymýšlení vhodného místa pro škrabadlo samozřejmě nezapomeňte ani na jeho stabilitu. Škrabadlo musí vydržet dovádivé kočičí řadění a nesmí hrozit jeho převrhnutí. Převrhnutím by škrabadlo mohlo poničit nejen vybavení domácnosti, ale ohrozit na zdraví nejen kočku, ale také vás a další členy domácností.

Velmi praktická jsou třeba škrabadla do stropu, případně robustnější škrabadla tvaru strom.

Je potřeba kočku na škrabadlo učit, nebo si ho všimne sama?

Kočka si ve většině případech škrabadla všimne sama. V opačných případech je možné požít šantu kočičí, oblíbené hračky, nebo výcvikové spreje.

Šantu kočičí můžete v obchodě koupit ve formě spreje, nebo v sušené formě. Je to bylina, která kočky silně přitahuje a nemůžou ji odolat.

Můžete zkusit si v blízkosti škrabadla hrát s kočkou a s její oblíbenou hračkou. Pokud na něj vyleze, stačí ji pochválit. Mluvte k nim laskavým hlasem V případě neúspěchu můžete hru s kočkou několikrát opakovat.

Pokud nezabere žádná z uvedených možností, pak je také možné, že škrabadlo vaší kočce zkrátka nevyhovuje. Zkuste například změnit umístění škrabadla. Kočky chtějí mít rozhled a v zapadlém koutě bytu se jim určitě líbit nebude.

Učte kočku na škrabadlo nejlépe už od koťátka. Ze začátku stačí jen malé škrabadlo, které můžete později o herní prvky a odpočívadla jen rozšiřovat.

Ke zvykání na odpočívadlo můžete použít také metodu odměňování pomocí pamlsků. Když kočka použije škrabadlo, odměňte ji pamlskem. Kočka si pak škrabadlo spojí s příjemným zážitkem.

Při učení kočky na škrabadlo nic neuspěchejte. Buďte trpělivý a na kočku nevyvíjejte příliš tlaku. K používání škrabadla se vaše kočka může uvolit klidně až za několik týdnů. Kočky prostě mají svoji hlavu, a právě proto je většina majitelů milují.