Veselí a barevní kanárci se hodí i pro začínající chovatele

Rádi byste si pořídili nového kamaráda z řad exotických ptáků a hledáte nenáročného společníka vhodného i do bytu? Pak by to mohl být právě kanárek. Má výrazné zbarvení, krásný hlas a pokud mu nabídnete vše potřebné, postará se o sebe takřka sám. Na co při jeho chovu nezapomenout?

kanarek

1. Vzhled

Jak možná tušíte z jejich pojmenování, pocházejí kanárci z Kanárských ostrovů, setkat se s nimi ale můžete i na Madeiře nebo Azorech. Jedná se o drobné ptáky s výškou okolo 14 cm, štíhlým tělem, malou hlavou a krátkým krkem. Nejčastěji jsou kanárci zbarveni do žluta, ale výjimečné není ani zelené nebo třeba bílé zbarvení. 

2. Péče o kanárky

Péče o kanárky je jednoduchá a tito opeřenci jsou tak oblíbenou volbou začínajících chovatelů. Důležité je dbát na čištění klece, abyste předešli onemocněním, ale ani k těm nejsou kanárci nijak zvlášť náchylní. Jde o společenské ptáky, kteří se v kleci bez problémů snesou i s dalšími druhy. Vhodný je také jejich chov v párech. 

3. Klec a prostředí

Stejně jako u mnoha jiných exotických ptáků máte i u kanárků na výběr, zda se rozhodnete pro klec, či voliéru. Voliéra je vždy lepší volbou, protože v ní je více prostoru pro volný pohyb. Ale ani v kleci v bytě nebude kanárek strádat. Důležité je ale zvolit dostatečné rozměry, a to alespoň 50×45×35 cm. Klec umístěte na klidné místo, kde bude chráněna před přímým slunečním zářením a průvanem. Světlo ale ke spokojenému životu kanárci potřebují, stejně jako teplo. Nezapomeňte ani na nezbytnou výbavu bidýlky a hračkami

4. Výživa a stravování

Základem stravování kanárků je směs zrní pro menší papoušky, v níž nechybí slunečnicová či lněná semínka, mák nebo proso. Jídelníček by ale měl být pestrý, a tak přidejte také čerstvé ovoce a zeleninu. Kanárci si pochutnají třeba na jablkách, banánech, mrkvi nebo okurce. K tomu přidejte i sépiovou kost nebo minerální kameny, abyste zajistili dostatek potřebných vitamínů a minerálů

Klíčové informace

Hmotnost

15–20 g

Délka života

10–12 let

Zbarvení

různé, nejčastěji žluté 

Povaha

společenská, nenáročná