Korely: nenároční papoušci pro začátečníky

Korely patří k nejoblíbenějším chovaným papouškům, a to především proto, že jsou poměrně nenáročné. Pokud tedy vyhlížíte svého prvního opeřeného mazlíčka, mohou být tím správným společníkem. Přesto je však důležité vědět, co pro spokojený život potřebují. 

korela

1. Vzhled

Korely chocholaté jsou středně velcí papoušci, kteří mohou vyrůst do výšky 35 cm. Mají robustní tělo, krátký krk a velkou hlavu. Svůj druhový název dostaly korely podle svého charakteristického znaku – chocholky na temeni hlavy tvořené dvojitou řadou peří. V přírodě jsou tito papoušci šedé barvy se žlutou hlavou, avšak během šlechtění vznikly i další barevné mutace. Setkat se tak můžete s korelami se žlutým či hnědým peřím nebo bílou hlavou. 

2. Péče o korely

Korely jsou společenští tvorové a vyžadují hodně pozornosti. Pokud jim ji nemůžete dopřát vy, pořiďte si tyto papoušky rovnou v páru. Případně je můžete umístit i do jedné voliéry s andulkami nebo jinými druhy. Před pořízením korely je také dobré počítat s tím, že rády hlasitě komunikují a hluk k nim patří. 

3. Klec a prostředí

Pro chov korel je vhodná klec, nebo ještě lépe voliéra. Důležité je, aby se v ní mohli papoušci volně pohybovat a létat. Pro jednu korelu jsou doporučované rozměry alespoň 80×60×80 cm, pro pár volte raději prostor o velikosti 120×120×150 cm. Nezapomeňte klec vybavit budkou, bidýlky, houpačkami, žebříky a dalšími hračkami, abyste svému mazlíčkovi zajistili dostatek zábavy. 

4. Výživa a stravování

V přírodě se korely živí semeny, ovocem a hmyzem. V domácím prostředí by měla být jejich strava tvořena směsí zrní pro středně velké papoušky, která obsahuje loupaný oves, proso, ptačí zob, slunečnicová semínka, semenec a konopí. Přilepšit jim můžete také zeleninou či ovocem, vhodné jsou například jablka, hrozny či okurka. Nezapomeňte samozřejmě na přístup k pitné vodě a také vitamíny a minerály, které zajistíte třeba formou sépiové kosti nebo minerálních kamenů. 

Klíčové informace

Hmotnost

70–120 g

Délka života

10–15 let

Zbarvení

nejčastěji šedé 

Povaha

společenská, mírná