Kompletní průvodce péčí o psí tlapky

Ostré kamínky, posypová sůl nebo rozpálený asfalt v horkém létě – na psí tlapky číhají nepřátelé takřka na každém rohu. A zatímco my lidé řešíme tyto problémy botami, čtyřnozí parťáci to mají o něco těžší. Nečekejte, až se objeví první problémy, a věnujte se péči o psí tlapky pravidelně. Je jednoduchá, časově nenáročná a váš parťák si díky ní bude moci běhat i hrát bez starostí a bolesti. Přinášíme kompletní návod, na co se zaměřit.  

pece-o-psi-tlapky-6

Péče o psí tlapky krok za krokem

Prevence je vždy příjemnější než řešení komplikací. Platí to v případě kvalitní stravy, péče o srst i chrup a stejně tak i pro psí packy. Jejich preventivní "údržba" navíc čítá jen pár snadných kroků. 

1. Provádějte pravidelnou kontrolu

Ideální je pravidelně nebo například po pohybu v náročném terénu zkontrolovat, zda jsou tlapky vašeho psího kamaráda v pořádku. Zjistěte, jestli se neobjevují známky poranění nebo puchýře, a odstraňte případné nečistoty a kamínky. Pokud jsou polštářky příliš drsné, předejděte jejich popraskání balzámem nebo mastí na psí tlapky. Používejte pouze produkty určené přímo pro psy. Ty “lidské” totiž mohou obsahovat látky, které jsou pro psy nebezpečné, což je vzhledem k tomu, že si psi na rozdíl od nás packy olizují, velmi podstatné.   

2. Zastřihávejte drápky

Někteří pejsci se sice bez tohoto kroku obejdou, avšak pokud při jejich chůzi slyšíte “klapání” při dopadu drápku na tvrdý povrch, je čas vzít do ruky nůžky. Ovšem ne ty klasické, ale speciální kleštičky na psí drápky, které dovedou zastřihnout drápek rovnoměrně. Jejich přílišná délka pro psa znamená nejen nepohodlí, ale také riziko zranění polštářků nebo zachycení za nejrůznější povrchy. Při zastřihávání věnujte pozornost i tomu, jak drápek vypadá. Všimnout si můžete plísňových onemocnění, třepení zase může značit nedostatek některých minerálů. Pokud si nejste jistí, na jakou délku vlastně drápek zastřihnout, nechte si napoprvé vše ukázat od veterináře.

3. Zaměřte se na chloupky mezi polštářky

Oblastí, kterou byste neměli přehlížet, jsou místa mezi polštářky. Řada pejsků má i zde srst, na kterou se mohou přichytávat kusy sněhu, bodláky, bláto a další nečistoty a způsobit nepříjemná zranění. Proto je nejlepší chloupky pravidelně zastřihávat. Myslete na opatrnost a použijte speciální nůžky se zakulacenými hroty.

4. Udělejte z péče o tlapky hru

Aby šlo všechno hladce a rychle, snažte se udělat ošetření psích tlapek zábavné. Nabídněte chlupáčovi pamlsek, přimějte jej, aby vám dal packu a tu rovnou zkontrolujte. Začněte už od štěněte, pes si tak na rutinu lépe zvykne. 

pece-o-psi-tlapky-5

Psí tlapky v létě vs. v zimě

V našich zeměpisných šířkách se setkáváme se dvěma extrémy – vysokými letními teplotami a těmi velmi nízkými v zimě. 

V létě se snažte vyhýbat rozpálenému betonu a asfaltu a na delší procházky vyrážejte buď brzy ráno, nebo později odpoledne a navečer. Pokud si nejste jisti, zda není cesta pro vašeho psa příliš horká, zkuste na chodník položit dlaň po dobu pěti sekund. Jestliže je to skutečně nepříjemné, není patrně vhodná ani pro tlapky vašeho čtyřnohého přítele. 

V zimě představují největší výzvu nejen led a sníh, ale především posypové soli. Ty mohou nejen podráždit polštářky, ale nebezpečné jsou i v případě, že si pes tlapky olizuje. Důležité je tedy packy po příchodu očistit a důsledně dodržovat preventivní kroky zmíněné výše. Za úvahu také stojí pořízení psích botiček, které chrání a fixují tlapky, najdou také uplatnění při nejrůznějších poraněních. 

pece-o-psi-tlapky-4

První pomoc o psí tlapky

Pokud si u psa všimnete kulhání, otoku, popraskání nebo nadměrného olizování tlapek, je to patrně předzvěst většího problému. Zkuste odhalit příčinu, odstranit případné nečistoty a místo vydezinfikovat (pomohou vám například dezinfekční ubrousky), případně i obvázat. Jestliže problém bude přetrvávat delší dobu, vydejte se raději k veterináři.