10 nejinteligentnějších plemen psů

Nejinteligentnější psí plemena

Psi mají jedinečné schopnosti a vlastnosti. Někteří pejskové jsou chytřejší než jiná plemena. Inteligence u pejsků se dá změřit, stejně jako u lidí. Psí inteligence se rozděluje do několika kategorií.

Na světě je více než 400 plemen psů, nelze však chlupaté kamarádi rozlišovat jen podle jejich chytrosti. Psi mají svoje vrozené instinkty a schopnost přizpůsobit se. Důležité je pochopitelně i to, jak moc se páníček pejskovi věnuje a cvičí ho. Některá plemena jsou vhodná do rodiny, jiná se zase hodí na lov nebo jako pracovní psi. Chytří psi vyžadují kvalitní výcvik, jinak se mohou začít nudit a dělat neplechu.

  1. Instinktivní inteligence

Instinktivní inteligence u psů je jedinečná a projevuje se v jejich přirozených sklonech, které jsou typické pro dané plemeno. Dá se změřit pomocí psích IQ testů. Například někteří psi mají tendenci chránit majetek svého pána, jiní se specializují na pastvu ovcí. Někteří byli vyšlechtěni pro schopnost přinášet nebo plašit zvěř, zatímco další jsou zruční v pronásledování či stopování. Společenští psi lépe vnímají lidské emoce a rozumí signálům v lidské společnosti. Důležité je si uvědomit, že každý pes má svou vlastní instinktivní inteligenci, kterou nelze srovnávat s inteligencí jiných plemen.

  1. Adaptivní inteligence

Adaptivní inteligence u psů zahrnuje schopnost učit se novým věcem a řešit problémy. Tato inteligence je individuální u každého psa a dá se testovat pomocí psích IQ testů. Ovlivňuje to, co se pes dokáže sám naučit, včetně jeho instinktů pro přežití, schopnosti přizpůsobit se prostředí, učení se zkušenostmi, řešení nových problémů a reakce na nebezpečí. Adaptabilní inteligence se liší u různých plemen. Například, i když všichni maďarští ohaři sdílí podobnou instinktivní inteligenci, jejich adaptabilní inteligence může být výrazně odlišná. Rozdíly v adaptabilní inteligenci mezi psy stejného plemene je možné měřit pomocí relevantních testů.

  1. Pracovní inteligence

Ta závisí na plemenu psa. Někdy je označována za sociální inteligenci. Jde o schopnost reagovat a vnímat pokyny člověka. Jedná se o naučenou schopnost.

10 nejiteligentnějších psích plemen

U lidí se inteligence rozděluje na paměť, schopnost porozumění, uvažování či verbální nadání. U pejsků jde o tři předchozí zmíněné schopnosti.

Jestli si říkáte, že chytrý pejsek bude lepší volbou, nemusí to být tak úplně pravda. Chytré zvíře totiž vše rychle pochopí a pochytí i věci, které tak úplně nechcete. Například dobrman je velmi chytrý, ale rychle se začne nudit. Po pár hodinách o samotě se možná dočkáte zničeného vybavení v domě. Stejný problém má i Border kolie.

Uznáváný autor dr. Stanley Coren napsal knihu Inteligence psů, která se stala bestsellerem. V této knize seřadil rasy psů podle pracovní inteligence. A zde je pořadí, které stanovil.

  1. Border kolie

Na prvním místě se umístila Border kolie. Podobně jako u většiny chytrých plemen, i Border kolie vyžaduje činnost a zábavu. Práce jí přináší radost a je pro ni důležitá. Má potřebu být stále v interakci s lidmi a díky své povaze by se měla neustále učit novým dovednostem a, trikům. S ohledem na svou inteligenci a rychlost je Border kolie úspěšná v různých sportech, jako je agility, dog dancing a samozřejmě zkoušky ovčáckého psa. Dobře reaguje na pozitivní odměny. Je to věrný pejsek, který chrání svoji rodinu.

inteligentni-border-kolie

  1. Pudl

Pudlík je na druhém místě mezi nejchytřejšími plemeny. Mnoho lidí se domnívá, že pudl je spíše pes na okrasu, ale opak je pravdou. Je to přátelské, učenlivé a společenské zvíře. Pudlové mají rádi lidi a hodí se k dětem. Jsou to také velmi intuitivní psi, umí se naučit dělat tzv. „psí oči“ a tak se svým páníčkem manipulují. Jsou zvědaví, rádi zkoumají své okolí. Jsou rádi v kontaktu s lidmi a chrání svoje páníčky.

  1. Německý ovčák

Jde o chytrého a odvážného pejska. Je velmi dobrý ochránce a hlídač. Je velmi pracovitý a potřebuje mít stále co dělat. Často ho využívají policisté, vojáci, záchranáři, je vhodný i jako slepecký pes. Je také velmi dobrý ve sportovní kynologii. Jsou hodně fyzicky zdatní.

inteligentni-nemecky-ovcak

  1. Zlatý retrívr

Zlatý retrívr patří mezi nejoblíbenější psí plemena. Je trpělivý, věrný a má rád děti. Je velmi chytrý a hodí se na různé soutěže poslušnosti a dog dancing. Hodí se i jako asistenční psi nebo psí terapeuty. Patří mezi nejpopulárnější plemena na světě. Jde o oblíbené rodinné pejsky, dají se snadno vytrénovat. Stejně jako Border kolie skvěle reagují na pozitivní přístup.

inteligentni-retrivr

  1. Dobrman

Německé plemeno má pověst agresivního zvířete, ovšem neoprávněně. Jde o společenského pejska, který se hodí k dětem. Ovšem používá se i jako hlídací pes. Tento čtyřnohý parťák je nebojácný, ostražitý a samozřejmě chytrý. Je skvělý obranář, je na něj spoleh. Je vhodnější pro zkušenější chovatele, potřebuje při výcviku pevnou ruku.

  1. Sheltie

Šetlandský ovčák byl původně určen k nahánění ovcí. Je velmi aktivní, rychle běhá. Jsou to psi věrní páníčkovi. Je to chytrý, temperamentní a ostražitý pejsek.

  1. Labradorský retrívr

Jde o vhodné plemeno k dětem, rád pomáhá lidem, je vhodný například na canisterapii. Je to poslušný pes, který se snadno učí. Potřebuje dobrý výcvik a pohyb, má sklony k tloustnutí.

inteligentni-labrador

  1. Malý kontinentální španěl (Papillon)

Společenský pejsek, který je temperamentní, svérázný a umí být i tvrdohlavý. Je to aktivní zvíře vhodné pro aktivní rodiny s dětmi.

  1. Rotvajler

Tento chlupáč nemá nejlepší pověst, ale do značné míry nezaslouženě. Jde o chytrého, přátelského a učenlivého pejska. Je vhodný jako hlídací pes, je oddaný svému páníčkovi.

  1. Australský honácký pes

Pes pocházející z Austrálie byl využíván zejména jako pes na hlídání stád. Ochraňuje páníčka i majetek. Je chytrý a věrný.