Šanta, kozlík, matatabi: 3 byliny, které bude vaše kočka milovat

Někteří kočičí mazlíčci zažívají stres při cestě autem nebo během návštěvy veterináře, jiní se s ním ale potýkají mnohem častěji. Sebemenší změna ve vaší domácnosti v nich vyvolává úzkost a vy přemýšlíte, jak jim pomoci. Pokud máte zahradu nebo alespoň balkon, zkuste příště při sázení bylinek myslet i na své zvířecí kamarády a vypěstujte rostliny užitečné i pro ně. Existují takové, které kočky dovedou zabavit i uklidnit. Možností, jak kočce jejich benefity nabídnout, je ale více. Jaké bylinky jsou pro kočky ideální a co od nich čekat? 

bylinky-pro-kocku-3

Šanta kočičí jako nejznámější kočičí “droga”

Šanta, kočičí máta, catnip – tato bylina má mnoho názvů, všechny ale označují trvalku s bílými, růžovými či fialovými květy a lehce mátovou vůní původem z Evropy a některých částí Asie. Díky jejím benefitům (a také obsaženým halucinogenním látkám) je po staletí oblíbená u lidí, ale, jak napovídá název, obrovský vliv má i na kočky. Pokud jste někdy zahlédli kočku nadšeně se otáčející ze strany na stranu v záhonku, dost možná se vyvalovala právě v šantě

Za všechno může nepetalakton – látka obsažená ve spodní části rostliny. Třením či kousáním se uvolňuje do vzduchu a začíná na kočky při vdechování působit. Nejprve se objeví pocity štěstí, někdy i hravost a zvýšená aktivita, poté obvykle následuje útlum a relaxace. 

Nepůsobí však na všechny kočky, podle některých má vliv zhruba na polovinu nebo dvě třetiny z nich. Funguje také většinou až u dospělých jedinců. Za vyzkoušení však rozhodně stojí. Může pomoci snížit úzkost nebo třeba stres z vašeho odchodu z domu na delší dobu. A ačkoliv jsme mluvili o obsažených halucinogenech, nemusíte se obávat žádných negativních dopadů ani vzniku možné závislosti. Šanta je pro kočky neškodná a bezpečná. 

Jak ji tedy svému chlupáčovi nabídnout? Šantu si můžete vypěstovat doma nebo si pořídit její sušenou variantu, ale přidávána bývá i do kočičích pamlsků či hraček.

 

bylinky-pro-kocku-2

Kozlík lékařský: alternativa se silným odérem

Pokud na šantu váš kočičí kamarád nijak nereaguje, zkuste to s kozlíkem lékařským (někdy se můžete setkat i s pojmenováním baldrián), který je považován za ještě silnější “kočičí drogu”. Jedná se o léčivou rostlinu s charakteristickým pachem, s níž se můžete běžně setkat i v Česku. U lidí je oblíbená při nespavosti i nervozitě. 

Stejně jako v případě šanty jde o zcela bezpečnou bylinku vhodnou i pro kočky, na které může mít dvojí účinek. Obsažený aktinidin a další alkaloidy dokáží v kočkách probudit zvýšenou aktivitu, což se hodí u línějších koček nebo v případě, že chcete hraním odvést pozornost od stresujících situací, ale také je dokážou uklidnit a uvolnit. Doporučujeme tedy nejprve vyzkoušet, jaký efekt bude mít právě na vašeho mazlíčka. A počítejte s tím, že dostavit se nemusí dokonce žádná reakce.

Pokud se vám vzhledem k ne zrovna vábnému odéru nechce do pěstování kozlíku, vyzkoušejte kozlíkový sprej, který můžete nastříkat na hračky či škrabadlo. 

Matatabi pro lepší chrup

Matatabi, jinak také aktinidie stříbrná nebo mini kiwi, je opadavá popínavka rostoucí především v Číně a Japonsku. Není tedy překvapivé, že je součástí i tradiční čínské medicíny. Na rozdíl od dvou předchozích bylinek obsahuje hned dvě látky, které jsou pro kočky lákavé – aktinidin a dihydroaktinidiolid. S touto bylinkou dost možná zabodujete i u jedinců, které šanta nechává chladné. Podle studie z roku 2017 reagovalo na matatabi hned 80 % koček, zatímco na šantu jen 68 %. 75 % koček, které šanta nijak nezaujala, pak reagovalo právě na aktinidii stříbrnou. A účinky? Podobné jako u šanty či kozlíku, tedy pocity štěstí a euforie, zklidnění, v některých případech také zvýšená aktivita a hravost.

bylinky-pro-kocku

Nejčastěji se s matatabi setkáte v podobě tyčinek a dřívek, které kočkám přinášejí ještě další benefit. Nejen, že kočku zabaví, ale protože ji bude bavit tyčinku okusovat, podporují dentální hygienu.