Jak zchladit psa v letních vedrech? Jde to i zábavně!

Patrně víte, že za žádných okolností nesmíte nechat svého chlupáče zavřeného v rozpáleném autě, a to ani na pár minut, nebo že není dobrý nápad vyrazit na procházku v pravé poledne, kdy teplota šplhá nad tropické třicítky. Ale co dalšího může vašemu pejskovi pomoci se v horkém létě zchladit? Máme spoustu tipů, které vás budou bavit!

jak-zchladit-psa-v-letnich-vedrech

Udělejte z ochlazování zábavu

Existuje spousta pomůcek, které vašeho psa v letních vedrech osvěží. A z mnohých bude chlupáč naprosto nadšený, packu na to! Co vyzkoušejte?

  • Bazénky pro psy

Máte zahradu nebo alespoň větší balkon? Pak si pořiďte bazének pro psy, který můžete klidně využít k osvěžení i vy nebo vaše děti. Pro ještě více srandy si pořiďte bazénky s tryskami, které připomínají fontánu.   

  • Chladicí podložky pro psy a kočky

Nemáte prostor na bazének? Pak zvolte skladnější variantu v podobě chladicích podložek pro psy. Nemusíte si lámat hlavu s tím, jak podložku nasoukáte do lednice nebo mrazáku. Fungují na principu speciálního gelu, který při kontaktu absorbuje teplo psa. 

  • Chladicí hračky pro psy

V letní výbavě pro psí mazlíčky nesmí chybět chladicí hračky. Stačí je naplnit vodou, zamrazit a v horkých dnech vytáhnout. Nejtěžší tak bude výběr toho správného designu, výběr je totiž obrovský. Sáhnete po melounu, nebo kornoutu zmrzliny?

  • Funkční ručník

Bazének ani chladicí podložky nejsou vyloženě cestovní záležitostí. K tomuto účelu daleko lépe poslouží funkční víceúčelový ručník, který se ukládá vlhký do speciální tuby, takže je vždy připraven psa ochladit.

  • Doplňky s chladivým efektem

I když se vypravíte na procházku až navečer, především ve městech mohou být ulice stále velmi rozpálené. Nejen v těchto chvílích přijdou vhod chladicí vesty a šátky pro psy, případně kompletní oblečky nebo nákrčníky s ochlazujícím efektem. Stačí je namočit do studené vody a vyrazit.

  • Chladicí miska pro psy

A ještě jeden tip na letní výlety nebo jako perfektní doplněk na zahradu – chladicí miska na vodu pro psy. Stačí ji vložit do mrazáku na dostatečně dlouhou dobu, poté bude udržovat vodu v příjemné teplotě.

bazenky-pro-psy 

I takhle uděláte léto pro psa snesitelnější

Jenom hračky a zábava ale k ochlazení v těch nejteplejších dnech stačit nemusí. Držte se i těchto osvědčených rad a tipů.  

  • Nahraďte fyzickou aktivitu mentálním cvičením. Místo hodinového běhu psa zabavte hračkami, které vám zároveň pomohou jej udržet ve stínu. 
  • Chraňte před teplem i psí tlapky. Rozpálený písek nebo asfalt pro ně bude velmi nepříjemnou záležitostí, raději na procházkách vyhledávejte travnaté povrchy. 
  • Nezapomínejte na pitný režim psa ani na výletech a vždy mějte po ruce cestovní misku. 
  • Nezapomínejte na pravidelné stříhání, i to v létě může vašemu psímu kamarádovi ulevit. 
  • Pokud budete chtít psa ochladit hadicí, dejte si pozor na teplotní šok a nevolte příliš ledovou vodu. 
  • Vždy psovi umožněte najít si místo ve stínu. Jestliže se nikde nenachází přirozený stín, pomozte si slunečníkem nebo chladicí podložkou. 

Při těchto projevech zpozorněte

Existují plemena, která horka zvládají hůře, ať už jde o psy s krátkým čumákem, obří plemena nebo huňaté psy, jako jsou třeba bernští salašničtí psi. Stejně tak mohou mít problémy i psi s nadváhou nebo psí senioři. A i přes veškerou vaši snahu se může stát, že vedro vašeho zvířecího přítele zmůže, a vyústit mohou potíže až v úpal. Pokud se u psa objeví zrychlené dýchání, třes, nadměrné slinění, zvracení či průjem nebo ztráta koordinace, je na čase rychle jednat. Zajistěte mu chlad, přístup k vodě a veterinární péči. Více si k tomuto tématu přečtěte v článku Úpal a úžeh u psa.